Βρώσιμα χρώματα και η χρήση τους

Μέσω της ραγδαίας εξέλιξης στο χώρο της ζαχαροπλαστικής γεννήθηκαν πολλές νέες ιδέες και πολλές σύγχρονες ανάγκες. Επίσης χάρη στη συνεισφορά της τεχνολογίας και στην πρακτική εφαρμογή της στον κλάδο μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τόσα πολλά εργαλεία που πλέον μπορούμε να δημιουργήσουμε έργα τέχνης με τη χρήση εργαλείων ή της ζωγραφικής. Ένα από τα επιτεύγματα της τεχνολογίας στο κλάδο της ζαχαροπλαστικής είναι τα βρώσιμα χρώματα τα οποία χωρίζονται σε αρκετές κατηγορίες για συγκεκριμένους λόγους. Η ζαχαροπλαστική είναι μια τέχνη ακρίβειας και υφών άρα δεν γίνεται να βάψει κανείς όλα τα γλυκά με κάθε κατηγορία βρώσιμων χρωμάτων. Για παράδειγμα μια κατηγορία χρωμάτων που θα μπορούσε να χρωματίσει μια ζαχαρόπαστα, μπορεί να μην είναι κατάλληλη για τη σοκολάτα. Τα βρώσιμα χρώματα έχουν αρκετά μεγάλη ημερομηνία λήξης και θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα και πιο απαραίτητα υλικά για τη διακοσμητική ζαχαροπλαστική διότι διευρύνουν τις δυνατότητες που έχετε στις δημιουργίες σας.

1. Βρώσιμα χρώματα σε πάστα ή τζελ

Ένα προϊόν το οποίο είναι και το πιο δημοφιλής και έχει πάρει μεγάλη δημοτικότητα είναι τα βρώσιμα χρώματα σε πάστα η τζελ. Η υφή τους είναι πολύ συμπυκνωμένη που μπορείς να βάψεις εύκολα με λίγες σταγόνες. Αυτή η κατηγορία απευθύνεται κυρίως στο χρωματισμό της ζαχαρόπαστας, του γλάσου και της βουτυρόκρεμας. Ακόμα τα βρώσιμα χρώματα σε πάστα ή τζελ είναι κατάλληλα για χρήση σε παρασκευές όπως red velvet, cakes και cupcakes. Οι δύο τρόποι που μπορείτε να τα βρείτε είναι είτε σε σωληνάριο είτε σε μπουκαλάκια και υπάρχει τεράστια χρωματική παλέτα.

 

2. Βρώσιμα χρώματα σε σκόνη

Τα βρώσιμα χρώματα σε σκόνη υπάρχουν σε τρεις τύπους χρωμάτων δηλαδή μπορούμε να επιλέξουμε απλά, περλέ και μεταλλικά χρώματα. Κυρίως τα χρησιμοποιούμε για σκιάσεις σε μπισκότα, σε φιγούρες ή σε λουλούδια από ζαχαρόπαστα ή για ολόκληρη την επιφάνεια μιας τούρτας. Ο ένας τρόπος χρήσης τους είναι να τα απλώσουμε με ένα μαλακό πινέλο και η άλλη χρήση τους είναι με τη βοήθεια ενός διαλύτη με αλκοόλ. Στη περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε το διαλυμένο χρώμα μπορούμε εύκολα να ζωγραφίσουμε πάνω σε επιφάνειες όπως μπισκότα, ζαχαρόπαστα ή γλάσο. Το αλκοόλ εξατμίζεται αφού ζωγραφίσετε με την βοήθειά του. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα περλέ και στα μεταλλικά χρώματα διότι προσδίδουν μια χαρακτηριστική λάμψη και δημιουργούν ένα μοναδικό εφέ που είναι σίγουρο ότι θα σας εντυπωσιάσει. Για παράδειγμα τα περλέ και τα μεταλλικά χρώματα είναι πολύ διάσημα στις τούρτες γάμων. Το ίδιο συμβαίνει με τη σοκολάτα αν περάσω περλέ ή μεταλλικό χρώμα με μαλακό και χοντρό πινέλο, το αποτέλεσμα θα είναι εκθαμβωτικό. Τέλος τα χρώματα που περιέχουν το λευκαντικό διοξείδιο του τιτανίου σιγά σιγά αντικαθίστανται με άλλα λευκαντικά που είναι πιο φυσικά και οι περισσότερες εταιρείες έχουν ήδη προσαρμοστεί σε αυτή την αλλαγή. 

3. Βρώσιμα χρώματα για σοκολάτα

Όπως καταλάβατε η σοκολάτα είναι από μόνη της μια κατηγορία! Για αυτό έχουν σχεδιαστεί βρώσιμα χρώματα ειδικά για χρήση με σοκολάτα. Ξεκινάμε λιώνοντας λευκή σοκολάτα και προσθέτουμε μερικές σταγόνες χρώματος. Έτσι μπορούμε να φτιάξουμε πολλές αποχρώσεις μέχρι και να ανακατέψουμε τα χρώματα μεταξύ τους και να δημιουργήσουμε τις δικές μας αποχρώσεις της αρεσκείας μας. Μπορείτε εύκολα να αλλάξετε με επιτυχία το χρώμα της χωρίς να επηρεάσετε την υφή της. Περιέχει υψηλή συγκέντρωση χρωστικής με βάση ελαίου. Τα βρώσιμα χρώματα για σοκολάτα υπάρχουν σε μορφή πάστας ή σκόνης. Είναι και οι δύο μορφές λιποδιαλυτές οπότε κάνουν και για βάψιμο βουτυρόκρεμας, γκανάζ και λιπαρές κρέμες. Για να πετύχουμε έντονη απόχρωση ξεκινάμε με μικρή ποσότητα χρώματος και με τη πάροδο του χρόνου γίνεται όλο και πιο έντονη. Μεγάλη ποσότητα χρώματος μπορεί να καταστρέψει την υφή της σοκολάτας σας. Κλείνοντας δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στα βρώσιμα χρώματα σοκολάτας επειδή έχουν λιπαρή βάση οπότε δεν είναι κατάλληλα για γλάσο ή για μαρέγκα.

 

4. Βρώσιμα υγρά χρώματα

Τα βρώσιμα υγρά χρώματα τα βρίσκουμε σε απλά και περλέ χρώματα. Τα βρώσιμα υγρά χρώματα έχουν δύο κατηγορίες. Δηλαδή υπάρχουν τα υγρά χρώματα για ζωγραφική με πινέλο για να κάνετε λεπτομέρειες στις δημιουργίες σας και να έχετε το αποτέλεσμα της αρεσκείας σας και υγρά χρώματα αερογράφου τα οποία τα χρησιμοποιούμε με το εργαλείο του αερογράφου. Χρησιμοποιήστε τα με διάφορα πινέλα για διαφορετικά αποτελέσματα από την πλήρη κάλυψη μιας τούρτας εως ζωγραφική με ελεύθερο χέρι. Όταν χρησιμοποιείτε τα απλά ή περλέ υγρά χρώματα, είναι σημαντικό να κουνήσετε καλά το μπουκαλάκι πριν τη χρήση τους.

5. Βρώσιμο γκλίτερ

Είναι πολύ λεπτά κομματάκια που αστράφτουν σαν τρελά! Είναι άγευστα και δημιουργούν ένα πολύ λαμπερό αποτέλεσμα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το βρώσιμο γκλίτερ σε κέικ, μπισκότα, τούρτες, σοκολάτες, σε μακαρόν και σε ότι άλλο γλυκό μπορείτε να φανταστείτε. Μην προσθέτετε υγρό στη βρώσιμη σκόνη γκλίτερ για να μην διαλυθεί. Απλώς ψεκάστε με σπρέι, πασπαλίστε ή βάψτε με πινέλο στην επιφάνεια του γλυκού σας για να γυαλίσει το πάνω μέρος από όλες τις λιχουδιές σας! Μπορείτε να ανακατέψετε διάφορα χρώματα γκλίτερ και να κάνετε πολύ εύκολα τους δικούς σας συνδυασμούς ή απλά να δώσετε ζωντάνια στα υπόλοιπα χρώματα του γλυκού σας. Θα απογειώσετε τα γλυκά σας με τη χρήση του γιατί δίνει την τελευταία πινελιά στα γλυκά σας όπως στη τούρτα σας ή στα μπισκότα σας και ταιριάζει με όλα τα γλυκά. Προσέξτε, υπάρχουν και τα μη-βρώσιμα γκλίτερ τα οποία εξυπηρετούν μόνο σκοπούς όπως για μια τούρτα επίδειξης.

6. Μαρκαδόροι βρώσιμων χρωμάτων

Συναντάμε τους μαρκαδόρους βρώσιμων χρωμάτων με μία ή δύο μύτες! Ζωγραφίστε μπισκότα, φιγούρες και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Οι μαρκαδόροι αυτοί περιέχουν βρώσιμο μελάνι με το οποίο μπορείτε να κάνετε μικρές λεπτομέρειες, κείμενα, γραμμές και πολλά άλλα πάνω στις δημιουργίες σας. Οι μαρκαδόροι είναι ο πιο εύκολος τρόπος να ζωγραφίσει κάποιος πάνω σε τούρτα ή να γράψει κειμενάκι πάνω σε μπισκότο και είναι ο πιο φιλικός τρόπος να χρησιμοποιήσουν βρώσιμα χρώματα και οι αρχάριοι! Ξεχωρίζουν οι μαρκαδόροι σαν πινέλο που μπορείτε να γράφετε καλλιγραφικά επειδή διαθέτουν εύχρηστη και εύκαμπτη μύτη τόσο για λεπτές όσο και για παχιές γραμμές. Η άλλη επιλογή είναι οι μαρκαδόροι βρώσιμων χρωμάτων με δύο μύτες. Στη μία μεριά έχουν χοντρή μύτη για γέμισμα και στην άλλη μια λεπτή για τις λεπτομέρειες, ζωγραφίστε τις δημιουργίες σας και γράψτε τα μηνύματά σας με το δικό σας στυλ! Χρησιμοποιήστε για ζωγραφική κυρίως σε ζαχαρόπαστα, αμυγδαλόπαστα ή γλάσο. Σιγουρέψτε ότι γράφετε σε ξηρή επιφάνεια όπως μπισκότα, φύλλα βάφλας ή ζαχαρόπαστα η οποία είναι ελαφρώς ξεραμένη. Είναι ιδανικό για να αποτυπώσετε τα δικά σας μηνύματα, ονόματα ή ημερομηνίες καθώς επίσης και για να κάνετε μάτια, στόματα και περισσότερες λεπτομέρειες στις φιγούρες που φτιάχνετε αλλά και για λεπτομέρειες σε πέταλα και σε λουλούδια. Ξεχωριστός και πολύ διάσημος είναι ο λευκός μαρκαδόρος. Ειδικά πάνω σε μαύρη ζαχαρόπαστα μοιάζει σαν πίνακας ζωγραφικής και η χρήση του είναι πολύ πιο εύκολη από του πινέλου. Ορίστε και μια φωτογραφία που θα σας πείσει!

calligra

Εν κατακλείδι, αυτές ήταν οι κατηγορίες βρώσιμων χρωμάτων και η χρήση τους. Κλείνοντας θα θέλαμε να σας συστήσουμε τις εταιρείες που εμείς συνεργαζόμαστε και επιλέγουμε να χρησιμοποιουμε τα προϊόντα τους. Για το χρωματισμό σοκολάτας συνιστούμε λόγω της εξαιρετικής ποιότητας τους, την Colour Mill. Για βρώσιμα χρώματα σε πάστα ξεχωρίσαμε την νέα μεγάλη συλλογή με nude χρώματα από τη Fractal που φέτος έγινε πολύ δημοφιλής ειδικά για το βάψιμο μπισκότων και τουρτών. Για βρώσιμα χρώματα σε γκλίτερ προτείνουμε τα Happy Sparkle γιατί όχι μόνο έχουν πολύ καλή ποιότητα αλλά έχουν και μεγαλύτερη συσκευασία σε σχέση με άλλες εταιρείες. Τέλος αλλά εξίσου σημαντική είναι η εταιρεία Magic Colours η οποία έχει έντονα και πολύ ωραία χρώματα. Τέλος θα ήθελα να γνωρίζετε ότι θα ετοιμάσω ξεχωριστό άρθρο με όλες σας τις ερωτήσεις για τα βρώσιμα χρώματα. Οι ερωτήσεις είναι πολλές και μάλιστα πολύ σημαντικές και στοχευμένες οπότε μην διστάσετε να με ρωτήσετε αν σας δημιουργήθηκε κάποια απορία ή θα θέλατε να μάθετε κάτι ακόμα που δεν κάλυψα!

1 σχόλιο


  • Ματίνα Σιαλουπη
    Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες που μας δίνετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Λάβετε υπ'όψη ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευσή τους

Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.