Πώς να αποθηκεύσετε τη ζαχαρόπαστα: Κρατήστε τις γλυκές σας δημιουργίες φρέσκες!

Πώς να αποθηκεύσετε τη ζαχαρόπαστα: Κρατήστε τις γλυκές σας δημιουργίες φρέσκες!

Πώς να αποθηκεύσετε τη ζαχαρόπαστα: Κρατήστε τις γλυκές σας δημιουργίες φρέσκες!

fondant

Κάθε λάτρης της ζαχαροπλαστικής προσπαθεί να καταλάβει τα υλικά που χρησιμοποιεί έτσι ώστε να μπορεί να τα διαχειρίζεται με ασφάλεια. Ένα από τα πιο διαδεδομένα υλικά είναι η ζαχαρόπαστα. Αυτή η μαγική ζύμη από ζάχαρη, μπορεί να σχηματιστεί σε ό,τι φέρει η φαντασία μας, από ρεαλισστικά λουλούδια μέχρι και φιγούρες. Η ευελιξία της και η ικανότητά της να παίρνει οποιοδήποτε χρώμα και σχήμα, την καθιστούν δημοφιλή επιλογή μεταξύ των cake designer. Επίσης, την λατρεύουν τα παιδιά! Όμως, μόλις φτιάξετε τη φιγούρα σας, τίθεται το ερώτημα: πώς αποθηκεύουμε σωστά τη υπόλοιπη ζαχαρόπαστα;

Σε αυτό το άρθρο, αναλύω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αποθήκευση της ζαχαρόπαστας, ώστε οι γλυκές σας δημιουργίες να παραμένουν φρέσκες και τέλειες. 

Ας μπούμε κατευθείαν στο ψητό!

 

Τι είναι η ζαχαρόπαστα;

Για να καταλάβουμε τις ιδιαιτερότητες της αποθήκευσής της θα πρέπει πρώτα να ξέρουμε τι είναι. Η ζαχαρόπαστα είναι στην ουσία μια “ζύμη” που παρασκευάζεται από ζάχαρη, νερό και σιρόπι φρουκτώζης, με υφή παρόμοια με αυτή της πλαστελίνης. Συνήθως χρησιμοποιείται ως κάλυψη τούρτας ή για φιγούρες και λουλούδια. Μπορεί να χρωματιστεί ή να χρησιμοποιηθεί ως έχει, καθώς βγαίνει σε διάφορα χρώματα. Επίσης διαμορφώνεται πολύ εύκολα σε διάφορες μορφές, γεγονός που την καθιστά δημοφιλή επιλογή μεταξύ των αρτοποιών.

 

Γιατί είναι σημαντική η σωστή αποθήκευση;

Η ζαχαρόπαστα μπορεί μερικές φορες να είναι λίγο ιδιότροπη στην αποθήκευση.
Η ακατάλληλη αποθήκευση μπορεί να την κάνει να στεγνώσει, να ραγίσει ή να γίνει πολύ μαλακή, γεγονός που μπορεί να κάνει τις  φιγούρες σας να λυγίσουν ή να διαλυθούν εντελώς. Η σωστή αποθήκευση όχι μόνο εξασφαλίζει πως η ζαχαρόπαστά σας θα παραμέίνει φρέσκια και εύπλαστη, αλλά βοηθά και στη διατήρηση του χρώματος και του σχήματός.

Πώς την αποηθκεύουμε

Τώρα που ξέρουμε γιατί η σωστή αποθήκευση είναι σημαντική, μπορούμε να εμβαθύνουμε στις ιδιαιτερότητες του τρόπου αποθήκευσης της ζαχαρόπαστας.

 

Κλειστή ζαχαρόπαστα

Αν έχετε ζχαρόπαστα η οποία βρήσκεται στην συσκευασία που την πήρατε και είναι κλειστή, τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος.

 

Ανοιγμένη ζαχαρόπαστα

Εάν έχετε ανοίξει τη ζαχαρόπαστά σας, η σωστή αποθήκευση είναι ζωτικής σημασίας. Ορίστε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

  • Τυλίξτε τη ζαχαρόπαστα σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη ή κλείστε τη σε αεροστεγές δοχείο.
  • Τοποθετήστε τη τυλιγμένη ζαχαρόπαστα σε μια επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα (εγώ χρησιμοποιώ τις ISTAD από τα IKEA).
  • Κολλήστε στη σακούλα ετικέτα με την ημεημερομηνία, ώστε να ξέρετε πότε την αποθηκεύσατε.
  • Αποθηκεύστε τη σακούλα σε δροσερό, ξηρό μέρος, χωρίς να τη βλέπει ο ήλιος.
  • Ακολουθώντας αυτά τα βήματα η ζαχαρόπαστα σας θα παραμείνει φρέσκια και εύπλαστη για έως και τρεις μήνες!

Συμβουλές για την αποθήκευση ζαχαρόπαστας

Μερικές επιπλέον ειδικές συμβουλές για την αποθήκευση της ζαχαρόπαστας:

 

Αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως

Το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει το ξεθώριασμα του χρώματος της ζαχαρόπαστας ή να να την κάνει υπερβολικά μαλακιά. Αποθηκεύευτέ τη πάντα σε δροσερό, ξηρό μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.

 

Μην τη βάζετε στο ψυγείο

Η ψύξη μπορεί να κάνει τη ζαχαρόπαστα σκληρή και άκαμπτη, άρα το ψυγείο δεν είναι κατάλληληο μέρος για την αποθήκευσή της!

 

Μην την καταψύχετε

Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για την κατάψυξη

 

Χρησιμοποιήστε δοχεία τροφίμων

Βεβαιωθείτε ότι το δοχείο στο οποίο αποθηκεύετε τη ζαχαρόπαστα σας είναι κατάλληλο για τρόφιμα και δε περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες.

 

Συμπέρασμα

Η σωστή αποθήκευση της ζαχαρόπαστας είναι απαραίτητη αν θέλετε να διατηρήσει τη φρεσκάδα, το χρώμα και τη γεύση της. Με τις σωστές τεχνικές αποθήκευσης, η ζαχαρόπαστά σας μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή και μήνες, επιτρέποντάς σας να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα! 

Θυμηθείτε να ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης σε μη ανοιγμένη ζαχαρόπαστα πριν τη χρησιμοποιήσετε και να τυλίγετε την ανοιγμένη ή περισσευούμενη ζαχαρόπαστά σας σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη ή σε αεροστεγές δοχείο πριν την αποθηκεύσετε σε δροσερό, ξηρό μέρος. Η ημερομηνία στο δοχείο θα να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε πότε αποθηκεύτηκε.

Ως cake designer, πιστεύω πως καθώς φτιάχνουμε νόστιμα γλυκά με ωραία γεύση και εμφάνιση, δε πρέπει να ξεχνάμε την ασφάλεια τροφίμων. Η σωστή αποθήκευση της ζαχαρόπαστας είναι μόνο ένα από τα πολλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι οι δημιουργίες σας θα βγαίνουν πάντα φρέσκες και τέλειες!

Έτσι, την επόμενη φορά που θα δημιουργήσετε ένα αριστούργημα με ζαχαρόπαστα, θυμηθείτε αυτές τις συμβουλές για τη σωστή αποθήκευση.

Τα γλυκά σας θα σας ευγνωμονούν!


2 σχόλια


  • Αδαμαντια Σπιλιωτοπουλου

    Σας ευχαριστω πολυ που μοιραστηκατε μαζι μας τις γνωσεις σας για τη ζαχαροπαστα να ειστε καλα


  • Σολομωνή Ηρακλέους

    Σας ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες που μας δίνετε. Είναι όλες πολύ σημαντικές.


Αφήστε ένα σχόλιο

Λάβετε υπ'όψη ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευσή τους

Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.